Poljička cesta 19, Split, Tel: 021/ 370 235,

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 8 - 20h non-stop
subota 8 - 12h


Panorama

  • ORT - ortopantomogram; ortopan; panorama čeljusti
  • poluORT - ortopan jedne strane ili samo frontalnog dijela čeljusti
  • BW - Bite - wing - panoramski "krilni zagriz" - slično kao poluORT, razlika je u načinu zagriza
  • TMZ - temporomandibularni zglobovi ( TMJ - t.m.joints )
  • SIN - sinusi

Ortopan je uobičajeni naziv za panoramski RTG snimak cijele gornje i donje čeljusti. Kako čeljusti imaju specifičan polukružni oblik, da bi se precizno snimile razvijena je ova specijalna tehnika tomografije, odnosno snimanja u sloju. Na ovaj način se kosti i zubi jasno vide , dok se strukture tkiva iznad i ispod njih "brišu" kako ne bi smetale pri očitavanju snimke. Ortopan treba prikazati sve zube, kosti gornje i donje čeljusti, dio sinusa gornje čeljusti te oba zgloba donje čeljusti.
Ovo je druga najčešća dentalna snimka, prikazuje opće stanje čeljusti i zubi i koriste je stomatolozi i specijalisti: endodonti, parodontolozi, ortodonti, protetičari, oralni kirurzi , kao i liječnici specijalisti ORL i maksilofacijalne kirurgije.

Snima se stojeći u što uspravnijem položaju, pri čemu pacijent prednjim zubima lagano zagrize u "zagrizni držač" i to tako da vrhove prednjih zubi dovede jedne iznad drugih, kako bi bili snimljeni u istom "sloju" . Snimanje traje oko pola minute od čega samo 7 do 9 sekundi otpada na zračenje, a primljena doza je okvirno od 0,7 do 0,8 dGy po centimetru kvadratnom, što je izuzetno mala doza. Za snimanje djece se koristi poseban protokol u kojem je polje ozračivanja manje a i RTG zraka je slabijeg intenziteta nego za odrasle, tako da je ukupan produkt dječje doze još dodatno smanjen u odnosu na ionako malu "odraslu" dozu. Ukoliko nije potrebno snimiti cijelu čeljust, može se snimiti poluortopan jedne strane ili samo frontalnog područja; u tome slučaju se ionako mala doza zračenja još dodatno reducira.

Funkcijska snimka TMZ ( temporo - mandibularnih zglobova ) je snimka koja pokazuje oba TMZ u otvorenom i zatvorenom položaju donje čeljusti. TMZ se nalaze na dva mjesta gdje je mandibula (donja čeljust) u kontaktu s temporalnom kosti lubanje. Vrlo su pokretljivi (njihovo kretanje možemo osjetiti ako stavimo prst ispred lijevog i desnog uha i otvaramo usta) , te se poremećaji ili oboljenja TMZ manifestiraju bolovima i ograničenim otvaranjem ili zatvaranjem usta. Ova snimka liječnicima pokazuje odnose struktura u samim zglobovima i funkciju zglobova u njihovim maksimalnim granicama kretanja. Pacijent stoji uspravno uz uređaj, fiksiran da se ne pomiče, glave pognute prema naprijed i dolje, naslonjen na držač. Potrebno je obaviti dva snimanja - prvo u položaju s potpuno otvorenim ustima, a zatim s potpuno zatvorenim. Kako u svakom od ovih snimanja pacijent dobije po pola "polja snimanja", tako je ukupna doza jednaka jednoj Ortopanskoj snimci. Rezultat je snimka veličine Ortopana, radi usporedbe podijeljena u četiri dijela, tako da se oba zloba mogu vidjeti u otvorenom i zatvorenom položaju.

Cjenik 2D snimaka